Wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen voor jouw bouwbedrijf?

Er is al een tijd onzekerheid rond de ingangsdatum van de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Vanaf 1 januari 2024 zou het dan toch echt ingaan, maar de vraag is nog steeds: gaan we deze datum redden? Eén ding is zeker, de bouwers gaan het nog drukker krijgen. Bouwprojecten worden onder druk gezet, daarom is er behoefte aan duidelijke informatie. We willen weten waar we aan toe zijn.

voorbereiden-wkb.webp

Ed Controls helpt je gelukkig ook nu al met een koppeling aan Woningborg in de uitvoeringsfase van de wet kwaliteitsborging. Een opdracht die je in deze periode aanneemt en wordt uitgevoerd na 1 juli, moet immers ook al aan de nieuwe regels voldoen. Het doel van deze koppeling is om elk bouwproces binnen één applicatie op een eenvoudige manier zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hieronder leggen we je uit hoe dat in zijn werk gaat.


Tip: kijk het webinar gratis terug en ontdek alles over de laatste ontwikkelingen rondom de Wkb!


Waar staat de Wet kwaliteitsborging voor?

De Wet kwaliteitsborging is bedacht om de kwaliteit van constructies te verbeteren en om de positie van een opdrachtgever te versterken. Door deze positie te verbeteren kunnen de opdrachtgevers hun belangen op het gebied van bouwkwaliteit beter bewaken. 

Wordt de wet ingevoerd, dan gebeurt dit voorlopig alleen nog voor eenvoudige projecten die onder Gevolgklasse 1 vallen (Oftewel: eengezinswoningen, bedrijfsgebouwen van max. 2 bouwlagen en andere kleine bouwwerken). Later zal beslist worden of de wet ook zal gelden voor bouwprojecten die wat gecompliceerder zijn en onder Gevolgklasse 2 en 3 vallen. De aansprakelijkheid uitbreiding geldt wel meteen voor alle bouwprojecten in alle Gevolgklassen.

Wat betekent de Wkb voor bouwbedrijven?

Voor bouwbedrijven is het in het vervolg noodzakelijk om aan te tonen op welke manier zij voldoen aan de kwaliteitseisen en hoe ze de beloofde kwaliteit waarmaken. Het is belangrijk voor elk bouwproject om de juiste informatie helder te hebben. 

De rol van de kwaliteitsborger

De onafhankelijke kwaliteitsborger is een nieuwe speler in het bouwproces. Deze kwaliteitsborger zal in het vervolg een controle doen, om te kijken of een gebouw voldoet aan de technische eisen. Dit gebeurt niet alleen op de bouwplaats, maar zal ook gebeuren in de ontwerpfase. De geselecteerde kwaliteitsborger wordt van begin tot eind bij het project betrokken. Tussendoor is het niet mogelijk om te wisselen. Constateert de gemeente of kwaliteitsborger een complicatie? Dan heeft de gemeente de mogelijkheid om het bouwproject stil te leggen. 

Veranderde bewijslast

Naast de onafhankelijke partij die de kwaliteit beoordeelt, verandert er met de Wet kwaliteitsborging ook het één en ander rondom de bescherming van de opdrachtgevers. Zo ligt de bewijslast niet langer bij de opdrachtgever maar bij de aannemer. Als er tijdens een bouwproject een gebrek is ontstaan, moet de aannemer zelf aantonen dat het gebrek niet door zijn aanpak is veroorzaakt. Het is daarom belangrijk dat je kan aantonen dat het opgeleverde werk volgens afspraak is uitgevoerd.

Instrumenten Wkb

Om te kunnen beoordelen of een bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen, gebruikt de kwaliteitsborger een instrument. Een Wkb instrument is een systeem datie aangeeft op welke wijze de kwaliteitsborging ingericht, en uitgevoerd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van erkenningsregelingen of certificeringen. Zo’n Wkb instrument wordt eerst getoetst door de TloKBkb (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw), voordat het toegepast mag worden door een kwaliteitsborger. Woningborg Toetsing en Toezicht B.V. is één van de toegelaten instrumenten.

Ed Controls: de juiste software voor de uitvoeringsfase van de wet kwaliteitsborging

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de Wet kwaliteitsborging, is Ed Controls een handige tool om toe te passen in de uitvoeringsfase van de wet kwaliteitsborging. Met Ed Controls leg je gemakkelijk en snel de kwaliteit digitaal vast van een gebouw. De app is speciaal ontwikkeld voor de gebruikers in de bouw, zijnde de uitvoerder of andere mensen op de bouwplaats. Ed Controls helpt je nu al met een koppeling aan Woningborg. Met de komst van de Wet kwaliteitsborging, zullen waarschijnlijk ook de kleinere aannemers een stap zetten om hun werk en kwaliteit digitaal vast te leggen.


Tip: kijk het webinar gratis terug en ontdek alles over de laatste ontwikkelingen rondom de Wkb!Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus