Woninginspecties efficiënt aanpakken

Hoe kunnen we deze woninginspecties efficiënt aanpakken? Dat was de vraag die Centraal Bureau Bouwbegeleiding (CBB) uit Arnhem zichzelf stelde toen het de opdracht kreeg om 18.000 huurwoningen in de regio Arnhem te inspecteren.

In dit artikel:

  • CBB kreeg een jaar om 18.000 woningen te inspecteren;

  • De praktijk bleek soms lastig, maar door support lukte het;

  • Door maatwerk vloeit de data uit Ed Controls direct in SAP.

Door alle woningen van binnen te bekijken krijgt woningcorporatie Vivare een goed beeld van de staat van onderhoud en kan zij een betere meerjarenonderhoudsplanning maken én meteen alle woningplattegronden actualiseren. Onveilige situaties kunnen meteen worden opgelost.

CBB-referentie-Ed-Controls.png

Ruim een jaar heeft CBB om de klus te klaren. Tien inspecteurs doen wekelijks 325 bezoeken van ongeveer een half uur. “Dat komt neer op tien tot twaalf woningen per persoon per dag”, zegt divisiemanager Patrick IJtsma van CBB.

De inspecteurs gaan in iedere woning meer dan honderd opnamepunten af. Dat levert een enorme hoeveelheid data op. De woninginspecties efficiënt aanpakken bleek voor CBB goed te werken met Ed Controls. “Door op te nemen op een tablet ligt alles al vast wanneer de inspecteur de woning verlaat. We hoeven daarna alleen nog de data te controleren”, licht IJtsma toe.

Ed Controls denkt mee tijdens de uitvoering

In de praktijk bleken allerlei situaties voor te komen die CBB van tevoren niet had bedacht of die efficiënter kunnen. “Gelukkig kunnen we op Ed Controls rekenen voor ondersteuning. Zij denken mee hoe we het beter kunnen doen. Dat vind ik een groot pluspunt.”

Met alleen het opnemen van de woningen is CBB er nog niet. De verzamelde data moeten in het SAP-systeem van Vivare komen. Digitaalopleveren.nl heeft voorzien in het conversieprogramma waarmee een koppeling tussen beide systemen mogelijk wordt en verzorgde de begeleiding van het traject.

De data uit Ed Controls komen nu meteen op de goede plek in SAP. “Heel prettig dat Ed Controls dit voor ons kon coördineren”, besluit IJtsma.

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus