Johan Cruijff ArenA in control

De Johan Cruijff ArenA verbouwen terwijl voetbalwedstrijden en concerten gewoon doorgaan. Hoe doe je dat? Bouwer Ballast Nedam gebruikt Ed Controls voor kwaliteitsbewaking en (tussentijdse) opleveringen en kan de opdrachtgever zo altijd de actuele status van de werkzaamheden laten zien.

ArenA-en-Ed-Controls-1920x960.jpeg

Dit artikel in het kort:

  • Ballast Nedam kreeg de opdracht vanwege hun nieuwe ideeën over samenwerken.

  • Kwaliteitsborging werkt anders als evenementen de bouw steeds onderbreken.

  • Het project is ingewikkeld en wordt steeds aangepast. Ed Controls geeft overzicht.

  • Er is een harde deadline. De verbouwing moet klaar zijn vóór het EK van 2020.

ArenA-Ballast-Nedam-Ed-Controls-ingang-972x547.jpeg

Ballast Nedam heeft een harde deadline. De Johan Cruijf ArenA moet klaar zijn voor het EK van 2020.

Ballast Nedam kent het project. In 1996 werkte het Nieuwegeinse bedrijf al aan de bouw van de ArenA. Nu mag het bedrijf de plek waar zoveel feestelijke herinneringen ontstaan opnieuw klaarmaken voor de toekomst. Doel is de kwaliteit te verbeteren voor bezoekers en zo hun beleving tijdens evenementen te vergroten. Ballast Nedam kreeg de opdracht onder meer vanwege hun ideeën over samenwerken. Het bedrijf maakt de bouw ondergeschikt aan evenementen, want: The show must go on’. Dat terwijl er wel een harde deadline is.

Dat vraagt veel van de bouwers, zegt Erik Hooijschuur. Hij is projectleider en hoofd werkvoorbereiding bij Ballast Nedam. “Welke evenementen staan gepland en welke invloed hebben die op de bouw? We kijken per evenement wat de stand van de bouw is en wat nodig is om de evenementen goed te laten verlopen”, zegt hij. “Zo kwam de ArenA in de knel met vluchtroutes nadat wij twee oude trappen hadden weggehaald. Om alles op rolletjes te laten lopen hebben wij de nieuwe trappen eerder geplaatst.”

Kwaliteitsborging

De Johan Cruijff ArenA en Ballast Nedam werken met respect voor elkaar samen. Want niet alleen ‘the show must go on’, maar ook ‘the bouw must go on’. “Laatst was er een evenement met 12.000 bezoekers”, zegt Hooijschuur. “Ga er dan maar vanuit dat er krassen komen op net opgeleverde delen.”

Kwaliteitsborging krijgt dan een andere dimensie. Bij een ‘normaal’ project wordt een oplevering heel gedetailleerd gedaan. Dat werkt niet bij dit project. “ArenA is constant in beweging. Dan is ‘spik en span’ opleveren haast onmogelijk. Dat weten wij, maar onze opdrachtgever ook. Als iets dan een extra keer geschilderd moet worden, is dat geen ramp. Dat hoort bij zo’n project.”

ArenA-Ballast-Nedam-Ed-Controls-972x547.jpeg

Werk aan de Johan Cruijf ArenA met Ed Controls.

Overzicht over bouwproject

Voor kwaliteitsbewaking en (tussentijdse) opleveringen gebruikt Hooijschuur Ed Controls. “Dit project kent veel wijzigingen. Het voordeel van het werken met Ed Controls is dat al die wijzigingen meteen inzichtelijk zijn en je dus altijd een actuele status van werkzaamheden bij de hand hebt. Het is een goede manier om met elkaar de status te bewaken.”

De Johan Cruijff ArenA verbouwen is ook praktisch gezien grensverleggend. Het betreft een relatief kleine bouwplaats, er wordt over een bestaande weg gebouwd en de bereikbaarheid is niet altijd optimaal. “Het bestaande stadion helt naar voren. Dat is niet handig als je kranen hebt die hoogte nodig hebben.”

Ondanks ingewikkelde uitdagingen bij de verbouwing van het stadion, is Hooijschuur blij dat hij aan dit project is gekoppeld. “Het is hartstikke leuk om in zo’n levendige omgeving te werken. De voetbalwedstrijden en dan de evenementen waarvoor podia worden opgebouwd… Het is een werkomgeving die we niet snel weer zullen tegenkomen.”

Ben jij benieuwd hoe Ed Controls jou kan ondersteunen in een groot en ingewikkeld project? Vraag een gratis demo aan en ontdek het zelf!

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus