Hoe creëer je draagvlak?

Nu kwaliteitsborging steeds belangrijker wordt en straks zelfs een wettelijke verplichting is, groeit binnen Heembouw de aandacht voor dit onderwerp. Maar hoe richt je dat op een praktische manier in? En hoe creëer je draagvlak? Dat de beste ideeën vaak van de werkvloer komen, weet Heembouw maar al te goed.

rsz_ed-controls_rene_lem_heembouw-0167-cropped-banner-972x321-1.jpeg

Ed Controls is de digitale versie van mijn zelfbedachte systeem

Bouwplaatsmanager René Lem was al een tijd op zoek naar een oplossing voor de enorme berg papierwerk bij keuringen en opleveringen. “Mensen gingen uit frustratie zelf oplossingen bedenken. Ik ken een uitvoerder die gewapend met een laptop op een steekwagen en een haspel onder zijn arm opleveringen ging doen. Zelf had ik een systeem op papier bedacht met links een plattegrondje en rechts de omschrijving van de opnamepunten. Precies wat ik wilde, alleen wilde ik het digitaal. Dat zou een hoop tijd schelen qua overtypen en uitzetten naar mensen.”

Ed Controls bleek de digitale versie van zijn zelfbedachte systeem. Voor Lem was de toegevoegde waarde van deze tool dan ook snel duidelijk. Intern duurde dat wat langer. “Pas nadat ik een succesvolle pilot had gedraaid op woningproject De Oevers in Roelofarendsveen en de resultaten had gepresenteerd aan de directie en de RvC, ging het balletje rollen.” Inmiddels is Ed Controls binnen de hele groep uitgerold en is het enthousiasme over de nieuwe werkwijze groot.

Ed-Controls_Rene_Lem_Heembouw-0118-2-cropped-banner.jpeg


Draagvlak creëren: geef mensen tijd en ruimte

Lem is van mening dat draagvlak creëren cruciaal is. “We zijn op de goede weg met kwaliteitsborging maar zijn er nog niet. Top down veranderingen doorvoeren zou niet werken. Dan krijg je dat mensen zeggen ‘we werken al dertig jaar op deze manier, waarom zouden we het anders doen’. Geef mensen de tijd om eraan te wennen en de ruimte om ermee om te gaan.”

De introductie van de nieuwe werkwijze leverde Lem de Innovatieprijs op, een prijs die Heembouw jaarlijks uitreikt aan de bedenker van het meest vernieuwende idee. “Nu ze die trofee op mijn kantoor zien, gaat iedereen ineens slimme dingen bedenken”, lacht hij. “Alleen maar goed, laat een ander die prijs volgend jaar maar winnen.”

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus