De inzet van Ed Controls bij de bouw van Valley Amsterdam

Aan de Amsterdamse zuid-as is de afgelopen jaren een futuristisch gebouw verrezen: Valley. In deze speelse creatie met drie torens komen duurzaamheid, technologie en gezondheid samen. Een omvangrijk bouwproject als dit kan tegenwoordig niet meer zonder digitale ondersteuning. We spreken met hoofduitvoerder Ruud van der Thiel over de inzet van Ed Controls bij de bouw van Valley.

220301-DV-Ed-Controls-Kees-Winkelman-0080-1700x960.jpeg

Hoofduitvoerder Ruud van der Thiel: “Hou het simpel!”

Afgelopen 15 november werd Valley officieel opgeleverd door Boele & Van Eesteren en G&S Bouw, die beide onder de vlag van VolkerWessels opereren. Tientallen bedrijven werkten samen om dit gebouw met een organische uitstraling te realiseren. Zonder transparante samenwerking was dit nooit zo succesvol en zo snel gelukt. Om een dergelijk complex bouwproject in goede banen te leiden, is heldere communicatie tussen de vele betrokken partijen en disciplines essentieel. De digitale ondersteuning van Ed Controls is hierbij onmisbaar.Tijdens het gesprek met de hoofduitvoerder, begin maart, zijn de afrondende werkzaamheden nog in volle gang. Ruud van der Thiel houdt al sinds de grondoverdracht in augustus 2017 kantoor op het project. “Het zal niet eenvoudig zijn om hier straks de deur achter mij dicht te trekken”, zegt hij licht weemoedig. Maar een nieuwe, nog grotere klus, lonkt alweer. In Zuidoost moeten 560 woningen worden gebouwd op een plot die anderhalf keer zo groot is. “Dat gaat wel recht omhoog”, zegt hij relativerend. “Dus het is in dat opzicht een stuk eenvoudiger.”Grote kans dat de hoofduitvoerder daar vanaf dag één Ed Controls zal inzetten, zoals hij ook voor Valley heeft gedaan.

220301-DV-Ed-Controls-Kees-Winkelman-0018.jpeg


Kwaliteitscontrole

“Vanaf de eerste wapening tot aan de laatste wandcontactdoos hebben we Ed Controls hier gebruikt voor onze eigen kwaliteitscontrole en voor registratiedoeleinden”, vertelt Van der Thiel. “Het is met name handig om te weten waar we iets vastleggen. In het verleden legden we alleen zaken vast die niet in orde waren, maar dat verandert steeds meer. Zeker als straks de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingaat, moeten we voor de dossiervorming steeds meer vastleggen wat goed is. We keuren nu al gestructureerd op onderdelen, vooral ter controle. Helemaal tijdens de constructiefase, omdat je dan simpelweg niet door kan als iets niet goed is. Voor een kras in een wand of slordig sauswerk hoeft je niet de hele bouw stil te leggen. Dus in de constructiefase leggen we voornamelijk dingen vast die goed zijn.”Daarbij maakt hij wel de kanttekening dat vastlegging via Ed Controls in sommige situaties zijn doel voorbij schiet. “Als we bijvoorbeeld zien dat wapening ergens niet goed is gevlochten, moet dat direct worden opgelost, omdat anders de opvolgsnelheid te laag wordt. Het is dan niet praktisch om de boel via Ed Controls te laten verlopen, terwijl de cementmolens achter je staan te draaien.”Op een ander niveau worden opnames gemaakt om te zien of een element levergereed is. Dat wordt ingezet voor de aansturing van partners en onderaannemers. Via Ed Controls kan iedereen namelijk precies zien waar er nog gebreken zijn.


De inzet van Ed Controls bij de bouw van Valley Amsterdam.webp


Valley Amsterdam in cijfers

 • 88 bedrijven werkten aan de bouw.

 • 75.000 m2 bruto vloeroppervlak.

 • Circa 100 meter hoog.

 • Begane grond en de eerste 7 verdiepingen bevatten kantoren, horeca, retail en cultuur.

 • Vanaf de 8ste verdieping zijn er 198 (huur)appartementen van 55 tot 700 m2.

 • Ondergrondse parkeerkelder van 3 lagen voor 375 auto’s.

 • Ruimte voor 1.850 fietsen.

 • Tijdens de bouwfase zijn er 50.318 tickets aangemaakt in Ed Controls.Blijven praten met elkaar

Voor Van der Thiel is Ed Controls een hulpmiddel en niet een doel op zich. “In de tijd dat we met de app begonnen te werken, dachten we dat we daar zo ongeveer alles in konden gaan doen en dat we eigenlijk met niemand meer hoefde te praten. Waar het mij om gaat is dat de boel goed verloopt en dat ieder punt goed is, ongeacht de hulpmiddelen die we daarvoor inzetten. Ed Controls is een topapplicatie, maar het belang van het menselijke aspect moeten we zeker niet onderschatten. Dat is en blijft belangrijk voor het goede verloop van een bouwproject. Vergeet elkaar niet met enige regelmaat even te bellen en mondeling afspraken te maken met elkaar. Je wilt niet dat na een lange stilte een van de partijen zegt: ‘O, wist je dat niet, het staat toch in jouw Ed Controls?’

“Ed Controls is een topapplicatie, maar onderschat niet het belang van het menselijke aspect”

Verschillende disciplines in een bouwproject zitten soms zo kort op elkaar dat de communicatie via zo’n app gewoon niet werkt. Je creëert dan eerder weerstand tegen iets dat je moet helpen.”

220301-DV-Ed-Controls-Kees-Winkelman-0204.jpeg


Kleurenblind

Vanaf het prille begin van de app werkt Van der Thiel al met Ed Controls. “In die tijd werden de verschillende tickets nog allemaal in gekleurde rondjes getoond”, herinnert hij zich. “Een collega van mij die kleurenblind was, kon daardoor niet het verschil zien tussen openstaande en afgeronde tickets. Op basis van onze feedback werden het rondjes, vierkantjes en driehoekjes. Het werken met geschreven lijsten ben ik inmiddels volledig ontgroeid. Als je nu nog op die ouderwetse manier zou moeten werken, behoud je onmogelijk het overzicht, helemaal bij zo’n gigantisch bouwproject als Valley. Het is dan iedere keer weer een enorme zoektocht om de plek waar iets is geconstateerd terug te vinden. De plattegrond in Ed Controls geeft precies aan waar de foto is genomen waaraan een ticket is gekoppeld. Ik kan mij niet voorstellen dat er nog iemand is die op papier werkt.”

Audits op maat

Van der Thiel vindt het belangrijk om het format zo simpel mogelijk in te richten. “Vanaf de start van het betonwerk voegen wij audits toe aan het werk. Je kan in Ed Controls namelijk een formulier toevoegen, zodat de persoon die een controle doet precies de juiste vragen krijgt voorgeschoteld. Die audits koppelen wij dan aan de tickets, zodat we van alles rapportage hebben liggen. Op die manier kunnen we direct oproepen hoe iets is aangebracht en dat het goed is gedaan. In Ed Controls kunnen wij die keuringsformulieren helemaal op maat maken. Voor het toepassen van een prefab element bijvoorbeeld gelden specifieke projecteisen, zoals eigenlijk voor ieder project. Van het storten van het beton, elke vloer die erbij is gekomen of elke kolom of wand die is aangebracht. We werken er nu naartoe dat de overzichten projectspecifiek klaarstaan, zodat de uitvoerder direct de audit kan inzetten.”

Het overdragen van werk

De software is niet alleen voor de uitvoerders van Boele & Van Eesteren en G&S Bouw een onmisbaar instrument om hun weg te vinden in een gebouw als Valley. Ook partners en onderaannemers hebben er voordeel bij. “Alleen al op de begane grond heb je enorm veel ruimtenummers”, benadrukt Van der Thiel. “Er stonden flink wat tickets open voor schilderwerk, toen onze schilder plotseling naar een andere klus moest. Snel een nieuw bedrijf ingehuurd, maar die jongens stonden dagelijks aan ons bureau omdat ze niet wisten wat er nu precies op welke plek moest worden gedaan. In een halve dag heb ik ze Ed Controls laten zien. Ze downloadden de app op hun telefoon en logden in met een e-mailadres. Met de tekening bij de hand wisten ze vanaf dat moment precies hun weg te vinden in het gebouw en wat ze moesten doen. De overdraagbaarheid van het werk is met Ed Controls vele malen groter.”

“De overdraagbaarheid van het werk is met Ed Controls vele malen groter”

Juist hierom nodigt Van der Thiel iedere partner of onderaannemer uit voor een presentatie. “Vrijwel zonder uitzondering is er dan direct betrokkenheid bij deze werkwijze, omdat ze duidelijk zien dat iedereen er baat bij heeft. Diverse partijen zijn hierdoor ook voor hun eigen projecten Ed Controls gaan gebruiken.”

Eenvoud voor alles

Hoewel Van der Thiel wel eens een ander kwaliteitsmanagementsysteem heeft geprobeerd, blijft hij trouw aan Ed Controls. “Wat ik met name waardeer aan dit systeem is dat de software ondanks alle technologische snufjes en uitbreidingen simpel blijft. Naast de functionaliteiten die ik nodig heb voor mijn werk, hoef ik niets meer. Veel andere pakketten kunnen het niet laten om het ingewikkeld te maken, met allerlei functies en opties die ik echt niet nodig heb. Dat schiet zijn doel voorbij. Niet alleen gebruiken mensen de applicatie maar voor de helft, maar die overdaad gaat ook nog eens irriteren. Het wordt eigenlijk een systeem tegen jezelf.”Hij geeft een voorbeeld. “Er was een idee om alle tekeningen en dergelijke in het systeem te zetten, maar ik heb liever gewoon een lege plattegrond waarop je eigenlijk maar kan zien: dit is het woningnummer, dit is het ruimtenummer en dit is de locatie. Op die manier kun je de focus houden op waar het voor is bedoeld: namelijk dat iedereen zijn weg kan vinden en dat ze van elkaar weten waar de tickets over gaan. De foto en omschrijving zeggen alles wat we nodig hebben. De plattegrond in Ed Controls gebruiken we niet om te kijken wat er moet worden gebouwd. Daar hebben we weer andere software voor. Die zaken wil ik gescheiden houden. Natuurlijk kan iedereen hierin andere keuzes maken, maar vanuit mijn ervaring werkt dit het beste.”


Wat is Ed Controls?
Het is een kwaliteitsmanagementsysteem voor bouwprojecten. De belangrijkste kenmerken van Ed Controls zijn:

 • Heldere projectcommunicatie
  Met heldere projectcommunicatie via Ed Controls blijft het projectmanagement goed beheersbaar. Wat ooit via bergen mails en papierwerk liep, gaat nu via één gebruiksvriendelijke app. Ed Controls stelt alle benodigde informatie beschikbaar voor de juiste personen: overzichtelijk, snel en op alle devices.

 • Kwaliteitsborging
  Met Ed Controls voer je snel en nauwkeurig inspecties, kwaliteitscontroles en keuringen uit op locatie. De verzamelde informatie is blijvend beschikbaar.

 • Digitaal documenteren
  Binnen Ed Controls leg je instructies en actiepunten digitaal vast. Deze actiepunten wijs je vervolgens eenvoudig toe aan de verantwoordelijke persoon met een foto, locatie en omschrijving.

 • Gebruiksgemak
  De software is zowel off- als online te gebruiken. Dat kan via een browser of de app, op Android of iOS. Je kan Ed Controls ook koppelen aan het systeem waarmee jij gewend bent te werken.

 • Data en rapportage
  Projectprestaties van de betrokken partijen worden realtime weergeven. Dit vereenvoudigt het efficiënt managen van het project.

 • Privacy en veiligheid
  Ed Controls voldoet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Europese General Data Protection Regulation of AVG. Alle data worden opgeslagen in twee Europese datacentra, conform ISO 27001 en ISO 9001.

 • Koppelingen
  Haal het maximale uit Ed Controls door het systeem te koppelen aan andere software. Meerdere koppelingen zijn klaar voor gebruik. Voor andere koppelingen is een open API beschikbaar, waarmee je zelf aan de slag kunt.

Fotografie Marcel Steinbach, via Boele & van Eesteren en Kees Winkelman

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus