De stadions van EURO 2024: een overzicht
De stadions van EURO 2024: een overzicht
De UEFA EURO 2024 in Duitsland staat voor de deur, en de voorbereidingen zijn in volle gang. In tegenstelling tot het WK van 2006, dat leidde tot een grootschalige bouw van nieuwe stadions, ligt de focus dit keer vooral op bestaande stadions.
Het keerpunt in 2000
Het jaar 2000 markeerde een keerpunt voor de Duitse stadion infrastructuur. Met de toewijzing van het WK op 6 juli 2000 begon een bouwgolf: atletiekbanen werden verwijderd, skyboxen werden toegevoegd en daken werden aangebracht. Tot 2004 moesten meerdere Bundesliga-clubs, de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland, hun wedstrijden op bouwplaatsen spelen. In totaal werd er ongeveer 1,5 miljard euro geïnvesteerd in de bouw van de twaalf WK-stadions.
Voordelen van eerdere investeringen
Vandaag de dag profiteren zowel clubs als steden van deze investeringen. De werkzaamheden voor de EURO 2024 richten zich op modernisering van de stadions. Hierbij worden de stadions technisch en qua comfort up-to-date gebracht. Met uitzondering van Düsseldorf waren alle speelsteden tijdens het toernooi in 2006 ook al gaststeden. Stadions zoals de Allianz Arena en het SIGNAL IDUNA PARK blijven internationaal populair.
Duurzame ontwikkelingen van de stadions
De UEFA EURO 2024 belooft niet alleen sportieve hoogtepunten, maar ook vooruitgang op het gebied van duurzame sportevenementen. Een belangrijk doel voor de EURO 2024 is de duurzame ontwikkeling van de stadions. Het klimaatfonds is een innovatief project en een essentieel onderdeel van de ESG-strategie voor de UEFA EURO 2024, die in juni 2023 werd gepresenteerd. Deze ESG-strategie dient als leidraad voor milieu, sociaal beleid en governance. Het richt zich op specifieke investeringen en maatregelen die bijdragen aan het succesvolle verloop van het toernooi. Bovendien positioneert de strategie de EURO 2024 als een voorbeeld van duurzame sportevenementen en als aanjager van duurzame ontwikkeling in Duitsland en Europa.
Berlijn als voorbeeld
Een voorbeeld hiervan is Berlijn: het uitvoerend bestuur van de stad stelt 61,1 miljoen euro beschikbaar, waarvan 24,9 miljoen euro wordt geïnvesteerd in duurzame projecten in het Olympiapark en het Olympiastadion. Meer dan drie miljoen euro is gereserveerd voor dronebescherming. Daarnaast neemt Berlijn deel aan een project van het BKA, centraal bureau van de Duitse criminele positie, voor veiligheidsuitrusting.
Gebruik van Ed Controls bij het EK 2020
Ed Controls was onderdeel van het laatste EK in Nederland. Bij het EK 2020 werd Ed Controls ingezet in de Johan Cruijff ArenA. Ballast Nedam, een van de oprichtende bedrijven van de ArenA, boekte goede vooruitgang met de renovatie. In het voorjaar werd de oostzijde van het stadion voltooid, waardoor een groot deel van het gebouw klaar was voor het EK. Het project was gericht op het verbeteren van de kwaliteit voor de bezoekers en het optimaliseren van de bezoekerservaring. De kwaliteitscontrole en oplevering, zoals die van de oostzijde, werden uitgevoerd met Ed Controls. "Bij dit project worden constant wijzigingen doorgevoerd. Het voordeel van Ed Controls is dat al deze wijzigingen direct worden vastgelegd. Hierdoor kan men altijd de actuele status van de werkzaamheden inzien. Een efficiënte manier om gezamenlijk de voortgang te monitoren.’'
Bronnen:
https://de.uefa.com/euro2024/news/028d-1ad6d9e07b46-0f2a1d96611b-1000--klimafonds-der-uefa-eur-2024/
https://www.biallo.de/verbraucherschutz/news/berliner-millionenprojekt-fussball-em-2024/
https://www.stadionwelt.de/news/60634/baureport-die-stadien-der-euro-2024
https://edcontrols.nl/referenties/johan-cruijff-arena-verbouwen/