Een nieuw gezicht voor sportpark De Braak

Ed Controls helpt mee

Het stond lang in de planning en ook de voorbereidingen vergden de nodige tijd. Maar de metamorfose van campus De Braak in Helmond begint nu echt vorm te krijgen. In opdracht van de gemeente Helmond verrees onder meer een compleet nieuw voetbalstadion, de thuisbasis van voetbalclub Helmond Sport. 

Naast Helmond Sport biedt de campus onderdak aan de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JVDI de Fysioclub. Er moet nog veel werk worden verricht voor de oplevering in de bouwvak van volgend jaar, maar de tribunes, de businesslounge, de sporthallen en het supportershome worden langzaam zichtbaar. Met hoofdaannemer Wijnen Bouw is Metadecor verantwoordelijk voor de spectaculaire gevel van het nieuwe stadion. Deze unieke blikvanger bestaat uit enorme aluminium lamellen. Voor de insiders: een gordijngevel met MD Lamel. Over de rol van Metadecor en de inzet van Ed Controls spreken we met projectleider Edwin Wesselink. 

icon

Afrondende fase

De gordijngevel is zonder meer ‘de smoel’ van het nieuwe stadion en het hele park. De krachtige en oogverblindende, goudkleurige gevelstijlen geven het gebouw statuur en dynamiek. “Die goud geanodiseerde lamellen zijn echt het neusje van de zalm”, vertelt Edwin vol trots. “Qua bouwtechniek is het project misschien niet eens zo uitdagend, maar het installeren van de gevel is bijzonder arbeidsintensief. Ieder onderdeel van het proces heeft onze volle aandacht nodig. En ja, qua uiterlijk is het natuurlijk top. Wij besteden altijd veel zorg en tijd aan engineering, zodat we tijdens de uitvoering zo weinig mogelijk voor verrassingen komen te staan. Momenteel zijn we volop bezig met de uitvoering en we gaan nu richting de afrondende fase. Dan zijn we in totaal, met onze voorbereiding erbij, ruim een jaar bezig geweest met dit project.”

“We zetten Ed Controls in op meerdere fronten”

Meerdere fronten

Metadecor gebruikt Ed Controls sinds ongeveer 2017 en de tool wordt op meerdere fronten ingezet. “Soms sluiten we aan bij de hoofdaannemer als deze ook Ed Controls gebruikt”, vertelt Edwin. “In ieder geval gebruiken we het voor opleverpunten, kwaliteitsborging, audits en controles. Voor de meeste projecten werken we al volgens de Wkb, dus bij dit project ook. Voor de gevel van het stadion van Helmond Sport gebruiken we de app zowel voor controles van de achterconstructie en de lamellen. Ook gebruiken we de app voor VGM-inspecties of VCA (Veiligheid Checklist Aannemers). Dan controleren we punten als orde en netheid, of de EHBO en brandblusmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig zijn. En we checken of de veiligheidsregels goed worden nageleefd. De app bevalt ons prima: het is overzichtelijk en duidelijk. Het laden van tekeningen gaat heel eenvoudig. Het is mooi dat we nu ook 3D-tekeningen kunnen laden. Dat maakt ons werk nog gemakkelijker.”

icon

Dubbel en dwars

Het is de bedoeling dat Helmond Sport vanaf januari 2025 in dit nieuwe stadion gaat spelen. Daarna zal het oude stadion worden afgebroken om plaats te maken voor trainingsvelden. Toch was het een aantal keren onzeker of de nieuwbouw op campus De Braak wel zou doorgaan, maar gelukkig gingen alle neuzen op belangrijke momenten weer dezelfde kant op. Zoals vaak met projecten van deze omvang, werd het duurder dan begroot. Maar je hoeft maar één blik te werpen op de futuristische gevel van het nieuwe stadion te werpen om te weten dat alles – de moeizame aanloop, de talloze voorbereiding en de kosten – het dubbel en dwars waard is.


Ed Controls EURO 2024 Poule

Doe jij mee met de EURO 2024 poule? Ed Controls daagt jou en jouw collega's uit! Bouwbedrijven strijden deze zomer tegen elkaar om een antwoord te krijgen op de brandende vraag: welk bouwbedrijf heeft de meeste voetbalkenners in huis? Win mooie prijzen voor jou en je collega's! Klik hierDit zeggen onze gebruikers

edc user

William Bosschaart

Projectleider

“Omdat Ed Controls zo gebruiksvriendelijk is, hoeven we het maar één keer uit te leggen”

company logo
edc user

Rico Vermeij

Hoofd Projectvoorbereiding

“Wij hebben onze inspectie-protocollen in Ed Controls geïmplementeerd"

company logo
edc user

Bert Videler

Bouwkwaliteitcoach.nl

“Digitaal vastleggen scheelt 50% werklast“

company logo