“Communicatie nieuwbouw Naturalis verliep vlekkeloos”

De nieuwbouw van Naturalis Biodiversity Center in Leiden is een razendsnel tempo verlopen. Het prijswinnende gebouw van Neutelings Riedijk Architecten straalt kwaliteit uit. Dat komt onder meer door de goede samenwerking met aannemer J.P. van Eesteren, zegt projectcoördinator Ferry Lelieveld. “Ed Controls speelde daarbij een cruciale rol.”

20191218_ref_naturalis_freddy_lelieveld_foto_natalia_pawlak4108_1920x1080-1918x960.jpeg

Dit artikel in het kort:

  • Nieuwbouw Naturalis vervangt 12 gebouwen in Leiden;

  • Naturalis hield het bouwmanagement in eigen hand;

  • Ed Controls hielp bij het managen van kwaliteit;

  • Door toezicht met Ed Controls bleven de faalkosten minimaal;

  • Naturalis blijft Ed Controls gebruiken voor gebouwbeheer.

20191218_ref_naturalis_gebouw_foto_natalia_pawlak4021_750x422.jpeg

Het iconische gebouw van Neutelings Riedijk Architecten straalt kwaliteit uit.

20191218_ref_naturalis_trixie_foto_natalia_pawlak_750x422.jpeg

Door de nieuwbouw heeft Trixie de T-Rex nu een veel mooiere plek gekregen.

De nieuwbouw was hard nodig, zegt Lelieveld. “We zaten in meerdere panden verspreid door Leiden en omstreken. Dat was geen doen.” Doel was om het museum, de kantoren, de laboratoria en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak te brengen. Dat is gelukt, zegt hij.

“Daarbij: het museum was verouderd. We wilden veel meer beleving. Zo heeft onze tyrannosaurus Trixie een veel mooiere plek gekregen.”

Eind 2016 begonnen de werkzaamheden. “Eerst sloop en daarna palen draaien. Voor je het weet sta je in een bouwput”, lacht Lelieveld. Dat betekende voor hem iedere dag een bouwhelm op en hesje aan.

“De bouwplaats was best klein en het museum moest open blijven. Een groot deel van de oudbouw bleef ook gewoon in gebruik”, zegt hij. Dat vroeg om bijzondere oplossingen. “Zo hebben we een brug die over de weg liep maar ingezet voor toegang van het publiek tot de oudbouw.”

Vastgoedafdeling Naturalis regelde alles zelf

Naturalis hield het project in eigen hand. “Het is best bijzonder dat we alles zelf hebben geregeld. Gelukkig vormen we een goed team op de vastgoedafdeling”, zegt Lelieveld. Met zijn technische achtergrond en met hulp van interne adviseurs wist zijn team de bouw in goede banen te leiden.

Voordat de bouw begon, was Lelieveld niet bekend met Ed Controls. “De aannemer gebruikte deze tool voor kwaliteitsmanagement en introduceerde Ed Controls ook in dit project.” Zo’n vijftig bouwprofessionals gebruikten Ed Controls dagelijks tijdens de bouw.

De vier toezichthouders gingen iedere dag het veld in. Ze maakten de tickets aan, fotootje erbij, en verstuurden die naar de verantwoordelijke. “Supersimpel”, zegt Lelieveld. “Door Ed Controls verliep de communicatie onderling heel goed en bleven de faalkosten laag.” Ook Lelieveld maakte regelmatig een rondje met een tablet.

20191218_ref_naturalis_entree_foto_natalia_pawlak4216_750x422.jpeg

De ontvangsthal met de enorme trappartij.

In augustus 2019 leverde J.P. van Eekeren het nieuwe gebouw van Naturalis op. Daarna wandelde Lelieveld nog regelmatig met zijn tablet door het gebouw op zoek naar opleverpunten. “Daarbij maakte ik vooral gebruik van de Reporter add-on om tickets door te sturen.“

Lelieveld is inmiddels groot fan geworden van de software. “De installateurs gebruikten een andere tool. Ik kan de vergelijking maken en geef mij maar Ed Controls. Veel makkelijker in het gebruik.”

Nieuwe fase met gebouwbeheer

De oplevering is voor Naturalis geen reden om met Ed Controls te stoppen. “We gaan nu een nieuwe fase in, die van onderhoud. We hebben de afgelopen maanden 200.000 mensen over de vloer gekregen”, zegt Lelieveld. “De eerste gebruiksschade is al te zien.” Hij wijst naar een slijtageplek in de enorme trap. “Dat soort zaken moeten nu ook worden opgelost.”

Na oplevering nam Robert Greidanus van Ed Controls contact op met Naturalis. “Ons contract met Ed Controls is omgezet naar één die past bij gebouwbeheer”, zegt Lelieveld. “Mijn rondjes met de iPad zal ik dus blijven lopen.” Lelieveld lacht en wijst naar zijn hoofd. “Ed Controls blijft, maar een helm hoef ik voorlopig niet meer op.”

20191218_ref_naturalis_freddy_lelieveld_foto_natalia_pawlak4082-2_750x422.jpeg

Wel Ed Controls, maar geen helm meer voor Lelieveld.

20191218_ref_naturalis_freddy_lelieveld_foto_natalia_pawlak4085_750x422.jpeg

De eerste gebruiksschade is al te zien.

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus