Kwaliteitsborging staat voorop

Rond dezelfde week in 2018 dat het doorvoeren van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen opnieuw doorgeschoven werd, tekende Nijhuis Bouw B.V. een raamcontract voor het gebruik van Ed Controls. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort ook het goed managen van projectrisico’s en het borgen van de kwaliteit tijdens de uitvoering. Ondanks dat de wet pas in 2021 (red: inmiddels uitgesteld naar 1 januari 2024) van kracht gaat, staat bij Nijhuis kwaliteitsborging voorop.

icon

Dit artikel in het kort:

  • Kwaliteitsborging is cruciaal bij Nijhuis;

  • Een raamcontract zorgt voor de juiste software;

  • Nijhuis zet No Risq in om beheersmaatregelen te plannen;

  • De audit wordt gelopen in Ed Controls;

icon

“Ed Controls wordt inmiddels door bijna alle vestigingen gebruikt en ook met No Risq zijn wij een heel eind.”, vertelt Davy Elshof, werkzaam bij de vestiging in Rijssen waar hij projectgebonden en project ongebonden bouwt aan kwaliteitsborging. Hij vervolgt: “Wij zijn met No Risq begonnen bij het Kraanbolwerk in Zwolle. Inmiddels werken wij op 15 projecten met beide systemen, waaronder de stationslocatie in Wierden en 342 appartementen groot onderhoud in Doetinchem. Bij de stationslocatie in Wierden gebruiken we No Risq voor een gecertificeerde bouwplantoetsing en bij de 342 appartementen leggen we de verbinding met een UAV-GC-contract. Bij een ander project hebben we het hele programma van eisen van de opdrachtgever in omgezet in risico’s in No Risq.”

Kwaliteitsborging staat voorop, wel of geen wet

Rijssen is pionier in het gebruik van beide systemen. “Wij raden collega’s aan om ook met No Risq te werken. Ondanks dat de wet pas in 2021 (red: inmiddels uitgesteld naar 1 januari 2024) van kracht gaat.” Toch vindt Nijhuis het belangrijk om nu al verder te gaan met kwaliteitsborging. “Daarom hebben wij ook bewust een raamcontract afgesloten. Hierdoor kunnen wij zowel Ed Controls als No Risq gebruiken voor een onbeperkt aantal projecten.”

“Het mooie is natuurlijk de koppeling van beide systemen. In No Risq plan je de beheersmaatregelen en No Risq zet deze geplande beheersmaatregelen automatisch in Ed Controls. De werkzaamheden kunnen dan toegewezen worden.” Nadat de audit in Ed Controls gelopen is, wordt het daaruit voortkomende rapport automatisch geüpload naar je risicoanalyse in No Risq. “Dat maakt kwaliteitsborging een stuk eenvoudiger.”

Goed bouwen blijft teamwork!

No Risq is nog een jong systeem en Elshof is nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het systeem. “Ik zit nu in een test-omgeving voor de nieuwe release van No Risq, waarbij ik feedback kan geven. Meedenken in de ontwikkeling van een nieuw systeem dat écht meerwaarde heeft voor onze branche geeft voldoening. Je kunt bij wijze van zelf kneden, want ze nemen veel van ons aan.”

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus