Ed Controls helpt Stam + De Koning Bouw bv. bij BENG-controles

Op het nieuwbouwproject ‘De Regisseur’ in de Nijmeegse wijk Oosterhout fotografeert kwaliteitsdeskundige Roland van Duppen alle inspectiepunten voor de vloer-, wand- en dakisolatie voor de BENG-eisen. Inclusief alle installaties. Dat zijn per woning minimaal honderd punten. Met 82 woningen in het project is dat een flinke klus voor de medewerker van Stam + De Koning Bouw bv. “Ed Controls maakt mijn werk een stuk eenvoudiger.”

2021-07-06-StamDe-Koning-Oosterhout-foto-Jules-van-Iperen-021-1920x1080-1-1920x960.jpeg

Dit artikel in het kort:

  • Alle woningen nieuwbouwproject ‘De Regisseur’ krijgen energielabel A+;

  • Met Ed Controls bewijst Stam + De Koning Bouw bv dat aan de BENG-eisen wordt voldaan;

  • Dat betekent dat het werk met foto’s wordt vastgelegd en doorgestuurd naar de EPA-adviseur;

  • Met GPS wordt iedere foto op de exacte locatie op de plattegrond gezet;

  • Stam + De Koning Bouw bv gebruikt Ed Controls ook voor een proef met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb);

  • Nu kwaliteitsborging steeds belangrijker wordt, wordt de rol van Ed Controls dat bij Stam + De Koning Bouw bv ook.

2021-07-06-StamDe-Koning-Oosterhout-foto-Jules-van-Iperen-029-750x422-1.jpeg

De bouw van 82 woningen in de Nijmeegse wijk Oosterhout.

2021-07-06-StamDe-Koning-Oosterhout-foto-Jules-van-Iperen-028-750x422-1.jpeg

Alle woningen hebben het energielabel A+ gekregen.

Als een regisseur houdt Roland nauwlettend in de gaten of tijdens de bouw alles volgens afspraak wordt uitgevoerd. “Alle woningen die we hier bouwen, hebben het energielabel A+ gekregen. We moeten vooraf en tijdens de uitvoering kunnen aantonen dat we ons aan de BENG-eisen houden”, legt hij uit.

De BENG (Bijna Energie Neutrale Woning)-eisen gelden voor alle nieuwe woningen vanaf 1 januari 2021. In de wijk Oosterhout, in het nieuwe buurtje Zuiderveld, bouwt Stam + De Koning Bouw bv. een mix van vrijstaande huizen, twee-onder-een-kappers en rijtjeswoningen. Ongeveer 25 procent is al opgeleverd. Van Duppen verwacht dat in november alle woningen zijn bewoond. Er ligt druk op hem om het werk te borgen en alle opleverpunten in kaart te brengen.

Foto via Ed Controls direct naar EPA-adviseur

Hoe hij Ed Controls gebruikt, laat Roland zien bij een zolderraam in een twee-onder-een-kapwoning. In veel gevallen hoeft hij met de app alleen een foto te maken van het typenummer. De foto’s stuurt hij samen met de oorspronkelijke tekeningen door naar de EPA-adviseur.

2021-07-06-StamDe-Koning-Oosterhout-foto-Jules-van-Iperen-002-750x422-1.jpeg

Ook het zolderraam wordt aan een inspectie onderworpen.

Na het zolderraam is een vloerverwarming verdeler in een vrijstaande woning aan de beurt. Ook dat legt hij met Ed Controls snel vast. Soms is nog reparatiewerk nodig. Dan gaat via Ed Controls ook een fotootje naar een onderaannemer met het verzoek het opleverpunt op te pakken.

Goed overleg en steeds uitbreidingen

Stam + De Koning Bouw bv – een werkmaatschappij van VolkerWessels – werkt al sinds jaar en dag met Ed Controls. Naar volle tevredenheid. “We zijn een vrij grote afnemer en wisselen regelmatig ideeën uit. Als ik met een vraag zit of een probleem heb, bel ik met accountmanager Arne Koopman en hij lost het dan snel op.”

Van Duppen is blij dat actief aan de software wordt gewerkt. “De app wordt steeds verbeterd en uitgebreid.” Zoals de GPS-module die sinds kort in de app zit. “We kunnen nu bewijzen dat elke foto die we met Ed Controls hebben gemaakt ook echt op die plek is genomen”, zegt hij.

“Ondanks alle mogelijkheden is het programma heel gebruiksvriendelijk”, zegt Van Duppen. “Ook mooi is dat onderaannemers de app via een link gratis kunnen gebruiken.”

Proef Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De aannemer zet Ed Controls in Oosterhout niet alleen in voor BENG-controles, maar ook als proefproject voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Doel hiervan is bekijken of de app helpt met het verbeteren van de interne kwaliteitsborging.

2021-07-06-StamDe-Koning-Oosterhout-foto-Jules-van-Iperen-018-750x422-1.jpeg

Roland moet kunnen aantonen dat aan de BENG-eisen is voldaan.

2021-07-06-StamDe-Koning-Oosterhout-foto-Jules-van-Iperen-026-750x422-1.jpeg

Voor Stam+De Koning is 'De Regisseur' ook een proefproject voor de Wkb

Van Duppen verwacht dat per 1 juli 2022 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) uiteindelijk wordt ingevoerd. “Dan moeten we de bouwkwaliteit van minimaal tien procent van nieuwe woningen gaan vastleggen. En van ieder type woning minimaal één. Er komen ook verplichte inspecties bij van de fundatie, constructie en hei- en boorpalen. Een onafhankelijke controleur gaat 50 procent controleren en wij de andere 50 procent.”

Ook bij dit Wkb-project speelt Ed Controls een grote rol. En die zal alleen maar groter worden, denkt Van Duppen. Het borgen van kwaliteit en bewijzen dat het werk correct is uitgevoerd, wordt ieder jaar belangrijker. Voor de kwaliteitsdeskundige is dan ook duidelijk dat hij Ed Controls steeds intensiever gaat gebruiken.

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus