WILDLANDS Adventure Zoo bouwen

Zijn de rotsblokken bestand tegen een enthousiaste ijsbeer? Kunnen de bavianen over de keerwanden klimmen? Bijzondere vragen die bij VolkerWessels tijdens de bouw van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen aan de orde van de dag zijn. “Je leert met apenoogjes kijken.”

Wildlands-Emmen-11-e1573147080757-1863x960.jpeg

Na een bouwperiode van ruim twee jaar is themapark WILDLANDS klaar om haar deuren te openen voor het publiek. Bouwen aan een dierenpark betekent dingen doen en op een manier werken die je als bouwbedrijf anders nooit doet. Standaardnormen zijn er niet. Wanneer is een rotsblok ‘ijsbeerproof’? “Neem de omtrek van een ijsbeerpoot en het gewicht van een volwassen mannetje en je komt een heel eind”, heeft Jan Nijkamp, coördinator kwaliteit namens bouwconcern VolkerWessels, inmiddels geleerd.

Te netjes

Het tekent de werkverhoudingen op de bouwplaats. Dierverzorgers en art directors hebben het laatste woord. Keuren zij een onderdeel af, dan moet daar opnieuw naar gekeken worden. Zelfs als het eigenlijk al klaar is. “Op tekening kun je niet alles overzien”, legt Hofman uit. “Zo was in het verblijf van de stokstaartjes wel de hoogte-eis van de wanden gehaald, maar bleken deze toch opklimbaar te zijn. Dat moet dan aangepast worden.”

5.-De-bouw-van-WILDLANDS-Adventure-Zoo-2.jpg

Bespreking van de actiepunten op locatie.

Het laatste woord

Nog zoiets typerends: bouwvakkers bleken te netjes te werken. Roely Hofman van WILDLANDS hield zich bezig met de thematisering en geeft een voorbeeld. “We wilden een kring van stenen voor de impala’s om in te schuilen. Krijgen we een keurig rond cirkeltje, terwijl het er natuurgetrouw en dus rommelig moest uitzien.”

Digitool Ed Controls

Het beheersen van alle aandachts- en veranderpunten was een enorme klus voor Nijkamp. Bijhouden op papier bleek ondoenlijk. Digitool Ed Controls bracht uitkomst. Nijkamp maakt digitaal zogeheten tickets (opnamepunten) aan en verstuurt deze aan de verantwoordelijke personen. “Met 140 objecten en zes kilometer rotswand zijn dat er nogal wat. Op het hoogtepunt stond de teller op 3.300. Nu zijn we de laatste punten aan het afwerken.”

Wildlands-Emmen-4-kleiner.jpeg

Roely Hofman, Bertus Boers en Jan Nijkamp gebruiken digitool Ed Controls

Uniek project

Dat het een bijzonder project is geweest, daar is iedereen aan tafel het over eens. “Dierentuinen vernieuwen natuurlijk regelmatig of bouwen een stukje aan, maar een nieuw park van 22 hectare realiseren is uniek”, concludeert Bertus Boers, senior manager van adviesbureau Draaijer+partners.

Dit artikel is ook gepubliceerd in vakblad Industriebouw, maart 2016 op pagina 46, en in Bouw en Uitvoering, maart 2016 op pagina 32-34.

Ben jij benieuwd hoe Ed Controls jou kan ondersteunen in een groot en ingewikkeld project? Vraag een gratis demo aan en ontdek het zelf!

Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus