De geboorte van Ed Controls

Ruim elf jaar geleden stonden Rutger-Jan Loenen en Michiel Otterloo aan de wieg van Ed Controls. Tijdens de afgelopen klantendag op 18 april, nam Michiel de aanwezigen mee naar het prille begin van dit bijzondere softwareproduct. “Ruim twintig jaar geleden werd ik projectleider bij een projectontwikkelaar…”

icon

Michiel Otterloo haalt herinneringen op

“Maar,” zo vervolgde hij grappend, “ik ben nogal een chaoot en dat combineert niet echt met de rol van projectleider. Voorafgaand aan een bouwvergadering liep ik samen met Rutger-Jan op elke bouwplaats een rondje. In de gesprekken met de mensen kwamen iedere keer weer die ogenschijnlijk kleine dingetjes naar voren; een kapotte lamp op de vierde verdieping, een kras op een muur ergens in het pand enzovoort. Jullie weten allemaal hoe moeilijk het is om in een groot gebouw alle issues in kaart te brengen. Ik weet niet hoe vaak ik heb opgeschreven ‘plafondplaat beschadigd’, of ‘kras op de wand’ en dan de omschrijving van de locatie, zoals ‘op de eerste verdieping direct rechts achter de deur van die en die kamer’. Na verloop van tijd schreef ik alleen nog maar op ‘krassen op wanden repareren’. En die arme stukadoor of schilder zocht zich een ongeluk om die krassen te verhelpen. Met als eindresultaat dat ik tijdens de laatste controle in de eerste kamer die ik binnenloop een kras op de wand zie zitten. Er was kortom geen waterdicht systeem om al die ‘losse eindjes’ aan elkaar te knopen. Dat bleef knagen.”

Trots op het resultaat

Na een jaar of tien besloten Michiel en Rutger-Jan om voor zichzelf te beginnen. “Onze eerste poging als consultants was geen succes. Mijn toenmalige buurman had software bedacht waarmee je gemakkelijk op een plattegrond van een kantoor een werkplek kan reserveren: FlexWhere. Rutger-Jan, mijn buurman en ik waren tijdens een lunch aan het brainstormen over de mogelijkheden van FlexWhere. Zo kwamen we op het idee om met dezelfde techniek een bouw-app te maken. Het deed ons denken aan een bekend probleem in de bouw, en het kwartje viel: je kan dus op een plattegrond klikken en informatie over die locatie vastleggen en bewerken. Toen de iPad2 op de markt kwam, waarmee je foto’s kon maken, was het idee voor Ed Controls geboren. We hadden de sterke behoefte om mensen te helpen. Van fouten kun je leren, helemaal als je ze handig kunt registreren. Dat is niet negatief, dat is positief. Want uiteindelijk gaat het ons erom dat iedereen die aan een project werkt, trots kan zijn op zijn of haar resultaat.”

Zo laagdrempelig mogelijk

Inmiddels bestaat Ed Controls twaalf jaar, en de doelstelling van destijds staat nog steeds overeind: dat iedereen die aan een project werkt, trots is op het behaalde resultaat. Michiel lichtte dit toe: “Als ik mensen verantwoordelijkheid geef binnen het proces, hebben ze daadwerkelijk invloed op dat proces en voelen ze zich erbij betrokken. Het maakt niet welke functie je vervult, van schoonmaker tot projectdirecteur, we hebben allemaal onze rol. En als het een keer misgaat, wat nu eenmaal gebeurt, dan is dat geen onwil maar komt dat vrijwel altijd omdat we elkaar niet goed begrijpen. Juist daarom doen we er alles aan om onze tool zo laagdrempelig mogelijk te houden, zodat iedereen ermee kan werken. Je hoeft het allemaal niet op jouw eilandje zelf te bedenken, je kan het samen doen met anderen. Helemaal nu de Wkb gaat meespelen.”

“Uiteindelijk gaat het ons erom dat iedereen die aan een project werkt, trots kan zijn op zijn of haar resultaat”

Een kans

Of Michiel blij is met de Wkb valt nog te bezien. “Het is juist mijn insteek om de mensen zelf verantwoordelijkheid te geven in plaats van het proces te omgeven met ‘verplichtingen’ en ‘juridische consequenties’. In dat kader zijn wij gefocust op kwantitatieve waarneming. Maak zoveel mogelijk waarnemingen, ook al doe je dat alleen maar met een fotootje. Wij doen er alles aan om Ed Controls zo makkelijk mogelijk te houden, zonder in te leveren op de kwaliteitseisen. En ja, de Wkb is lastig om te interpreteren en uit te voeren, maar het is ook een kans. Het is een kans om een kwaliteitsverbetering door te voeren en om processen te harmoniseren.”


Ervaar zelf hoe makkelijk het is

Vraag een gratis demonstratie aan

Gratis Demo
Robert Greidanus